U bent hier:

Tips per coschap

Beste nieuwe mede Co,

Je bent onlangs begonnen aan de master geneeskunde en er zijn vast heel wat dingen waar je naar uitkijkt en misschien zijn er ook dingen die je spannend vindt. Met deze tips hopen we die spanning wat af te nemen en je wat meer voorbereid te laten voelen op de coschappen. We hebben per coschap een aantal tips opgeschreven waar je hopelijk wat aan hebt. 

Succes met de voorbereidingen en veel leesplezier!

De Co-Raad VU

Algemene tips

Tijdens je coschappen maak je voor het eerst kennis met veel aspecten van de gezondheidszorg. Hier zijn een paar algemene tips die je kunt gebruiken tijdens je coschappen.

  • Je kunt van veel mensen leren: patiënten, verpleegkundigen, supervisoren, arts-assistenten, para-medici, maar ook van elkaar natuurlijk! Een coassistent die in zijn 9e week van een coschap zit weet al veel meer dan iemand die in zijn 1e week zit. Vraag dus vooral ook aan de coassistenten die net wat verder zijn met de coschappen, zij kunnen jou inwerken en tips geven! 

  • Je maakt je eigen coschap. Als je een dag helemaal niets te doen hebt, omdat er bijvoorbeeld geen poli-patiënten zijn, kun je van alles verzinnen om je ‘vrije tijd’ tijdens je coschap mee te vullen waar je veel van kunt leren. Bel bijvoorbeeld zelf eens naar de SEH of je bij kunt schieten, vraag of je een andere patiënt kunt zien op de poli of mee mag kijken met een specialist of arts-assistent.

  • Het senior coschap zou een keer een klinische les kunnen geven waarin samen met de coassistenten het klinisch redeneren wordt geoefend. 

  • Van verpleegkundigen kun je veel leren, probeer als de gelegenheid er voor is en de verpleegkundige hier bekwaam in is of je bijvoorbeeld samen een infuus kunt prikken. 

  • Vraag om uitleg als je iets niet snapt! Sommige vragen kunnen wel ongelegen uitkomen. Soms is het bijvoorbeeld heel druk of is het niet gepast de vraag in het bijzijn van een patiënt te stellen. Onthoud de vraag dan voor op een later moment.

  • Probeer een pieper mee te nemen als deze beschikbaar is, je bent dan goed bereikbaar voor mooie leermomenten. 

  • Voor elk coschap zijn er MLI-books op canvas beschikbaar. Deze MLI-books zijn heel handig om door te nemen tijdens elk coschap en voor als je je MKR voorbereidt. Ook zijn de filmpjes van Osmosis op youtube heel handig om te bekijken tijdens de coschappen. 

  • Voor bijna alle specialismen zijn er op de website van ‘esculaap’ verschillende zakkaartjes beschikbaar. Deze zijn ontzettend handig om het overzicht te houden. Check voor elke coschap of er een handig zakkaartje op de website staat!

  • Tip: Zit je in Den Helder met je coschap, neem een badjas en een toilettas mee. De douches en toiletten zijn namelijk gelegen in de hal en niet in de slaapkamers.