U bent hier:

Huisartsgeneeskunde

AIOS Huisartsgeneeskunde
- Hoe ben je hier terechtgekomen? Door te solliciteren na het maken van de keuze om huisarts te willen worden. Ik heb na mijn afstuderen eerst 1.5 jaar gewerkt als ANIOS SEH in een streekziekenhuis, ik vond dit een ontzettend leuke en leerzame ervaring. Daarna heb ik 8 maanden als ANIOS SEH in Suriname gewerkt en vervolgens nog 10 mnd als ANIOS Cardiologie in een wat groter streekziekenhuis. Alledrie ontzettend leuke en leerzame banen die zeker bijgedragen hebben tot het maken van mijn keuze.
Wat heeft jouw geholpen in het maken van je keuze? Werkervaring in de praktijk na mijn afstuderen, keuze van de mensen om mij heen, een loopbaancoach, veel praten met goede vriendinnen/collega's, ouder worden en daarmee andere prioriteiten krijgen ;)
- Hoe kijk je nu tegen je keuze aan? Ik ben op het moment erg blij met mijn keuze en zie het ook als een stap om weer verder te komen en een specialisme wat uiteindelijk veel verschillende mogelijkheden biedt. Maar het was best een weg om bij deze keuze te komen.
- Hoe ziet jouw ‘normale’ werkdag/-week eruit? Ik heb een 36u contract (fulltime is 38u), dit is verdeeld over wekelijks 3 dagdiensten in de huisartsenpraktijk, 1 dag opleiding en per jaar 20 diensten op de huisartsenpost (avond of weekend). Dagdiensten in de huisartsenpraktijk zijn bij van 8.00 - 17.00/17.30u, maar de eindtijd verschilt heel erg per praktijk. Opleidingsdagen zijn vaak van 9.00-15.00u. De dagen in de huisartsenpraktijk bestaan uit patientenconsulten, visites, overleg met de assistenten, administratietijd. Opleidingsdagen zijn nu wisselend fysiek of online vanwege corona. Er is altijd een onderdeel communicatieonderwijs, een onderdeel medisch onderwijs en een onderdeel uitwisselen met je mede AIOS uit de groep over de praktijk.
Wat voor patiënten zie jij vooral? Heel divers, van pasgeborene tot 100 jarige ;)
Wat vind jij het leukst aan jouw baan? De diversiteit, generalistisch, beschouwend en snijdend, vrij zelfstandig maar toch het hebben van een team collega's om je heen, normale werktijden waardoor er genoeg ruimte is voor een leven buiten werktijd, over het algemeen dagdiensten, de mogelijkheden om uiteindelijk je baan zo in te vullen als je het zelf hebben wil (eigen praktijk danwel in loondienst, mogelijkheid tot het geven van onderwijs cursussen, of bv management en beleid, gemakkelijke parttime kunnen werken)
Wat vind jij minder leuk / moeilijk aan jouw baan? Ik mis soms de specialistische zorg en mogelijkheden van het ziekenhuis, ik vond dat ook erg leuk. Het veel kennis hebben over een specifiek onderwerp, huisartsgeneeskunde is heel breed maar wel oppervlakkiger.
Wat is jouw tip voor de jonge (bijna) dokter die dit specialisme overweegt? Praat veel met mensen (binnen en buiten de zorg) over wat hun ervaringen zijn en bedenk wat je belangrijk vindt in je eigen baan. Voor mij waren de arbeidsomstandigheden in de huisartsgeneeskunde zeker een grote factor in het kiezen voor dit specialisme. Loop nog eens een dag mee met een leuke gemotiveerde huisarts. De huisartsenpraktijk was voor mij 5-6 jaar geleden en ik werd weer opnieuw enthousiast omdat je er met hele andere ogen naar kijkt dan als co-assistent en na de werkervaring die je (toch vaak) in de tweede lijn opgedaan hebt.

AIOS Huisartsgeneeskunde
- Hoe bent u in deze functie terechtgekomen? Door mijn interesses te volgen.
Wat heeft u geholpen in het maken van uw keuze? Heel veel praten met AIOS/specialisten over de inhoud van hun werk, motivatie en de voor/nadelen van een specialisme. En door veel werkervaring op te doen!
Hoe kijkt u nu tegen uw keuze aan? Uitstekende keuzes
- Hoe ziet uw ‘normale’ werkdag/-week eruit? 3 werkdagen, 1 terugkomdag, 1 vrije dag. Werkdag bestaat uit consulten doen van 8 tm 11 uur, daarna 1-2 visites, consulten van 1 tm 4 uur, spoed tot 5 uur. 1x per 2-3 weken een dienst op de huisartsenpost
Wat voor patiënten ziet u vooral? Van alles, jong tot oud, man/vrouw
Wat vindt u het leukst aan uw baan? Het contact met mensen, het generalistische en dynamische.
Wat vindt u minder leuk / moeilijk aan uw baan? Intensief 
- Wat is uw tip voor de jonge (bijna) dokter die dit specialisme overweegt? Werkervaring op doen!

AIOS Huisartsgeneeskunde
- Hoe ben je hier terechtgekomen? Via meerdere wegen, uiteindelijk dat wat het beste bij mijn karakter past en wat ik voor mijzelf in de toekomst wil.
Wat heeft jouw geholpen in het maken van je keuze? ANIOS-banen en eerdere ervaringen.
Hoe kijk je nu tegen je keuze aan? Veel positiever dan voorheen.
Hoe ziet je verdere loopbaan eruit? Huisartsopleiding afronden, dan waarnemen (evt. buitenland) en uiteindelijk eigen praktijk (in buitenland).
Hoe ziet jouw ‘normale’ werkdag/-week eruit? 'Kantoortijden' (8-17 uur), soms 1 dienst in de week (max 20 per jaar).
Wat voor patiënten zie jij vooral? Voor kleine kwalen.
Wat vind jij het leukst aan jouw baan? De mens zien en dan pas hun medische klacht.
Wat vind jij minder leuk / moeilijk aan jouw baan? Administratie.
Wat is jouw tip voor de jonge (bijna) dokter die dit specialisme overweegt? Geniet van alles wat je kan doen, uiteindelijk kom je daar waar je hoort te zijn.

Huisarts
Hoe bent u hier terechtgekomen? Eerst gewerkt als ANIOS neurologie en ANIOS revalidatiegeneeskunde, toen gesolliciteerd voor de huisartsopleiding.
Wat heeft u geholpen in het maken van uw keuze? Eerst klinische ervaring opdoen, op een rij zetten (evt met hulp) wat je leuk vindt in je werk, waar je energie van krijgt, wat bij je past.
Hoe kijkt u nu tegen uw keuze aan? Goede keuze, past bij mij.
Hoe ziet uw ‘normale’ werkdag/-week eruit? 2 dagen per week (9u /dag) aan het werk als waarnemend huisarts in verschillende praktijken, 2 dagen per week (8u/ dag) aan het werk als docent vaardighedenonderwijs aan geneeskundestudenten.
Wat voor patiënten ziet u vooral? Van jong tot oud, niet-ziek tot ziek.
Wat vindt u het leukst aan uw baan? De afwisseling en vrijheid.
- Wat vindt u minder leuk / moeilijk aan uw baan? Werkdruk kan soms hoog zijn.
Wat is uw tip voor de jonge (bijna) dokter die dit specialisme overweegt? Neem de tijd om uit te zoeken wat je leuk vindt en wat bij je past. Mocht je huisarts willen worden is het heel waardevol om eerst een paar jaar klinische ervaring op te doen.

Huisarts, Utrecht
- Hoe bent u hier terechtgekomen? Ik was op zoek naar een baan in een achterstandswijk en vanwege het werk van mijn man zijn we verhuisd naar regio Utrecht.
Wat heeft u geholpen in het maken van uw keuze? Persoonlijke voorkeur.
Hoe kijkt u nu tegen uw keuze aan? Werken als praktijkhouder in een achterstandswijk is de beste stap geweest in mijn carrière als arts die ik heb kunnen nemen!
Hoe ziet uw ‘normale’ werkdag/-week eruit? Gemiddeld draai ik in de patiëntenzorg 3x9 uur per week en 2 diensten van 6-8 uur per maand. Daarnaast heb ik gemiddeld 1-2 dagdelen per week nodig om alle administratie goed op orde te houden.
Wat voor patiënten ziet u vooral? Overvecht is een krachtwijk. Er zijn veel patiënten die een lagere sociaal economische status hebben, een lager opleidingsniveau, multiproblematiek, psychosociale problematiek, taalbarrière, verminderde gezondheidsvaardigheden etc.
- Wat vindt u het leukst aan uw baan? De enorme uitdagingen die ik in het werk krijg. Elke dag is weer anders. De triggers die ik dagelijks krijg heb ik nodig om als huisarts scherp te blijven.
Wat vindt u minder leuk / moeilijk aan uw baan? Op dit moment vind ik minder leuk in mijn baan dat ik meer afstand moet houden tot mijn patiënten in verband met alle corona maatregelen. Daarnaast vindt elke (huis)arts het denk ik vervelend dat er nogal wat administratieve werkzaamheden op ons pad komen. Ik houd mezelf maar voor dat dat nodig is om hiermee uiteindelijk de goede zorg te kunnen leveren die ik wil voor mijn patënten. Dan geef ik er tenminste nog iets van een positieve draai aan.
Wat is jouw tip voor de jonge (bijna) dokter die dit specialisme overweegt? Als je de ambitie hebt om huisarts te worden, ga dan na het behalen van je artsdiploma eerst op meerdere verschillende plekken/locaties als basisarts of arts-assistent werken. Als je eenmaal met de huisartsenopleiding begint, dan heb je niet meer de kans om overal rond te neuzen. Terwijl het juist zo ontzettend waardevol is als je als huisarts meer kennis hebt in en ervaring met andere disciplines. Als huisarts ben je tenslotte de generalist bij uitstek.