U bent hier:

Algemeen militair arts

AIOS AMA
Hoe ben je hier terechtgekomen? Ik ben eerst naar een algemene informatiedag van de marine gegaan. Dat bleek niet gericht op artsen. Daarna ben ik in contact gekomen met de recruiter voor artsen en na nog 2 infodagen ben ik gaan solliciteren en aangenomen. Voordat ik aan de opleiding tot Algemeen Militair Arts kon beginnen heb ik de (verkorte) officiersopleiding voor specialisten op de KMA in Breda gedaan.
Wat heeft jouw geholpen in het maken van je keuze? Vooraf goed informatie inwinnen en bedenken hoe ik de komende jaren voor me zie. Vooral in het ziekenhuis of erbuiten? Snel in opleiding of niet? Weet ik al definitief wat ik wil worden?
Hoe kijk je nu tegen je keuze aan? Zeker geen spijt van. De opleiding is heel breed en over het algemeen goed geregeld. Er zijn altijd wel verbeterpunten, maar daar staat de opleiding voor open.
Hoe ziet je verdere loopbaan eruit? Je tekent meteen voor 5 jaar. Na 2 jaar opleiding moet je nog 3 jaar bij defensie blijven. Je wordt na je opleiding eerst geplaatst op een plek waar artsen nodig zijn. In het geval van de marine bijvoorbeeld op een van de schepen, op een gezondheidscentrum of het duikmedisch centrum.
Hoe ziet jouw ‘normale’ werkdag/-week eruit? Tijdens de opleiding is dit heel wisselend. Simpel gezegd wissel je stages af met cursussen. Tijdens de stages, 6 maanden huisarts en 6 maanden SEH, hangen de werktijden af van je stageplek. Tijdens de cursussen heb je normale lestijden en ben je altijd vrij in de weekenden.
Wat voor patiënten zie jij vooral? Bij de huisarts- of SEH stage zie ik patienten die een AIOS/ANIOS ook zou zien. Cursusperiodes worden afgewisseld met spreekuur op een militair gezondheidscentrum. Daar zie je militairen.
- Wat vind jij het leukst aan jouw baan? De afwisseling en de opleiding. Je volgt de opleiding van 2 jaar met 10-20 andere collega's. De opleiding is dus kleinschalig en je bouwt een goede band op met collega's.
Wat vind jij minder leuk / moeilijk aan jouw baan? Je weet niet precies wat je na je opleidingsperiode gaat doen omdat je eerste plaatsing directief gaat.
Wat is jouw tip voor de jonge (bijna) dokter die dit specialisme overweegt? Informeer je goed. Zoek contact met een algemeen militair arts die jou zijn of haar ervaringen kan vertellen.

Algemeen Militair Arts
Hoe bent u in deze functie terechtgekomen? Tijdens mijn studie kwam ik in aanraking met iemand die als arts bij defensie werkte. Hierna ben ik meer over werken bij defensie gaan uitzoeken, open dagen bezocht en gaan praten met algemeen militair artsen. In mijn laatste half jaar heb ik de sollicitatie en de keuringen doorlopen en wist ik al wanneer ik zou starten met de opleiding. De opleiding bestond uit 10 weken KMA in Breda, hier word je bekend gemaakt met defensie en word je militair. Hierna volgt een opleiding van 2 jaar met huisartsgeneeskunde, SEH-stage, bedrijfgeneeskunde maar ook cursussen over luchttransport van patienten, forensische geneeskunde en tropische ziekten. Na deze opleiding ben ik in mijn huidige functie gekomen en zal ik deze functie minimaal 3 jaar doen.
Wat heeft u geholpen in het maken van uw keuze? Informatie via internet, praten met mensen die werkzaam zijn in het vak. Tevens heb ik een open dag bezocht speciaal voor artsen die willen gaan werken bij defensie.
Hoe kijkt u nu tegen uw keuze aan? Ik ga elke dag met plezier naar mijn werk, geen enkele dag en geen enkele week is hetzelfde. Als ik weer zou moeten kiezen zou ik weer dezelfde keuze maken.
Hoe ziet uw ‘normale’ werkdag/-week eruit? De normale werkweek bestaat bijna niet, maar je werkt bijna altijd 40 uur in de week, maar je hebt geen onregelmatigheidsdiensten. De ene dag draai ik spreekuur in het gezondheidscentrum op de kazerne, ander moment geef je onderwijs, volg je een cursus, lig je in het bos, bereid je een oefening voor of sta je op de schietbaan. Als je op oefening of uitzending bent werk je 24/7 aan het werk maar dit wordt gecompenseerd (oefentoelage en extra verlofuren).
Wat voor patiënten ziet u vooral? De militair is tussen de 18 en ongeveer 60 jaar oud, zowel man als vrouw, maar over het algemeen is de gemiddelde patiënt tussen de 20 en 35 jaar oud en een man. Je ziet veel bewegingsapparaatklachten, maar je hebt ook patiënten waarbij je AF de novo ontdekt, die chronische ziekte hebben zoals DM of COPD.
Wat vindt u het leukst aan uw baan? De afwisseling van de werkzaamheden. Het niet alleen bezig zijn als arts spreekt mij erg aan. Het avontuurlijk bezig zijn, lees ik ben een maand naar Aruba geweest voor mijn werk, heb ik met de Amerikanen bij een grote oefening mogen samenwerken en op het moment van schrijven op uitzending in Afghanistan.
Wat vindt u minder leuk / moeilijk aan uw baan? Als je bij defensie gaat heb je niet altijd de keus waar je uiteindelijke werkplek is, dat is iets waar je zeker rekening mee moet houden als je voor defensie kiest. Ik heb bewust hiervoor gekozen en wist dat dit erbij hoorde. Ik woon 2 uur rijden van waar ik 3 dagen per week werk. Ik slaap dus meerdere avonden op de kazerne. Tevens werk ik 2 dagen per week maar 30 min rijden van huis en slaap ik dus die dagen lekker thuis. Daarnaast kan het zijn dat je soms dus langere tijd van huis bent. Mijn uitzending duurt 4,5 maand, een oefening kan 3 dagen, maar kan ook 4 weken duren.
Wat is uw tip voor de jonge (bijna) dokter die dit specialisme overweegt? Bezoek oriëntatiedagen, praat met algemeen militair artsen, contact NVAMA (Nederlands Vereniging voor Algemeen Militair Artsen), stel vragen. Maar! Bespreek het ook thuis, met je familie, met je partner. Het is belangrijk dat zij achter je beslissing staan.