U bent hier:

Verslavingsarts: midden in de maatschappij

25/05/2022

Steeds meer mensen melden zich met een verslaving. Tegelijk is er in Nederland een tekort aan verslavingsartsen. Gezien de toenemende vraag naar adequate behandeling moeten meer artsen worden opgeleid. Wil jij werken in een uitdagende omgeving en mensen helpen hun leven weer op de rails te krijgen? Word dan verslavingsarts.

Help patiënten hun autonomie te herwinnen
De behandeling van verslaving is hoogcomplexe zorg, te vergelijken met een ingewikkelde puzzel: wat gaat er in iemands hoofd om, is er sprake van psychiatrische problematiek, welke lichamelijke verschijnselen treden op, wat is het sociale kader en wat is de interactie met medicatie? Als verslavingsarts leer je al die puzzelstukjes op de juiste plek te leggen. Het is de kunst om je te richten op het herstel van de patiënt, medisch en maatschappelijk. Dat vraagt geregeld creatieve oplossingen, waarvoor je moet kunnen putten uit je deskundigheid én de weg moet kennen naar andere hulpverleners, die samen met jou de patiënt helpen hun autonomie te herwinnen.

Verslavingsgeneeskunde: hoogcomplexe zorg met verschillende invalshoeken
De Nijmeegse Opleiding tot Verslavingsarts, kortweg NOVA, is een tweejarige medische vervolgopleiding die je in Nederland alleen bij de afdeling Eerstelijnsgeneeskunde van het Radboudumc in Nijmegen kunt volgen. Het is een intensieve opleiding rondom gespecialiseerde en complexe zorg met uitgebreide aandacht voor zowel somatiek als psychiatrie. Je volgt één dag per week onderwijs in Nijmegen, de andere drie of vier dagen werk je in de praktijk. Bevlogen en deskundige docenten en opleiders begeleiden je in je ontwikkeling tot kritisch en verbindend verslavingsarts, die bijdraagt aan voortdurende vernieuwing van het werkveld.

Nieuwsgierig geworden? Wil je meer weten over het werkveld of de opleiding tot verslavingsarts? Zou je graag eens een dag meelopen in de verslavingszorg? Kijk dan op onze website of neem contact op via secretariaatnova.elg@radboudumc.nl